TILLAGNINGSTIPS & RECEPT


Vintergryta med timjankräm och pain riche

Tillagningstips
Högrev av hjort. Skär köttet i mindre bitar. Koka ihop tomater, vin, vatten, grädde, tomatpuré, Söderåshjorts såsfond och kryddor i en gryta. Lägg i köttet och låt koka på svag värme ca.1 timme. Skala potatis och lök lägg i grytan och låt koka med ytterligare ½ tim. Skiva stark korv och paprika och koka med de sista 10 minuterna. Blanda i marinerad vitlök och oliver och låt puttra några minuter. Servera med timjankräm och pain riche.

Vintergryta
6 personer

ca 1 kg borgmästarstek (högrev av hjort)
1 paket passerade tomater (500 gr), gärna smaksatt
1 dl rött vin + 2 dl vatten (eller 3 dl vatten)
1 dl grädde
2 msk Söderåshjorts såsfond
1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver
2 tsk salt
12 mindre potatisar (fast sort)
2 gula lökar
1 röd paprika
2-3 kabanossen eller chorizo
½ dl marinerade vitlökar
1 dl svarta oliver med kärnor

Koka upp passerade tomater, vin, vatten, grädde, fond, tomatpuré och kryddor i en gryta. Skär köttet i bitar ca. 3 x 3 cm och lägg ner i såsen. Låt koka på svag värme i ca. 1 timme.
Skala potatis och lök, dela dem och lägg dem i grytan och koka ytterligare ½ timme. Skiva korvarna, strimla paprikan och låt dem koka med de sista 10 minuterna. Dela vitlöksklyftorna i bitar. Lägg dem och oliverna i grytan. Låt koka ytterligare några minuter. Smaka av och känn med provsticka att potatisen är färdig. Servera med timjankräm och pain riche.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN