TILLAGNINGSTIPS & RECEPT


Vild sjömansbiff med lättkokta grönsaker
Tillagningstips
Skiva köttet. Skala potatis och lök. Skiva potatisen tjockt och löken tunt.
Bryn köttet på båda sidor på medelstark värme, krydda med salt och peppar.
Späd i stekpannan med vatten, öl och såsfond. Spara skyn. Stek löken mjuk. Varva kött, potatis och lök, salta på potatisen. Häll på skyn. Koka under lock på svag värme i ca. 45 min. Klipp över persilja. Servera med rödbetor och lättkokta grönsaker.

Vild sjömansbiff
4-6 personer
Lättkokta grönsaker

500-600 gram bogstek av hjort
4 gula lökar
12-14 medelstora potatisar
3 msk smör
salt
peppar
3 dl öl + 1 dl vatten (eller 4 dl vatten)
2-3 msk Söderåshjorts såsfond
persilja

Koka i lättsaltat vatten:

små färska knipplökar
små rädisor
späda morötter
haricots verts eller sockerärtor

Koka tills grönsakerna är knappt mjuka, 5-10 minuter. Krydda med salt och peppar och stänk över lite olivolja och balsamvinäger.

Skiva köttet och dela i bitar. Skala lök och potatis. Skär löken i tunna skivor, potatisen i tjockare. Låt hälften av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet på båda sidor i omgångar på medelvärme. Salta och peppra. Tag upp köttet. Späd i pannan med vätska och såsfond. Häll av och spara skyn. Stek löken mjuk i resten av fettet.
Varva potatis, kött och lök i en gryta, börja och sluta med potatis. Salta på potatisen. Häll på skyn. Koka under lock på svag värme tills potatisen är mjuk och köttet är mjukt, ca. 45 minuter. Klipp över persilja. Servera med rödbetor och lättkokta grönsaker.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Öltips!
Bishop Finger 500 ml,
England,
art nr 1677

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN