TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Mustig höstgryta med ugnsbakade rödbetor
Tillagningstips
Skär köttet
i mindre bitar. Bryn bitarna i smör, häll på vatten och krydda
med salt, peppar, lagerblad, enbär och timjan. Låt koka ca. 30 minuter.
Lägg i morötter, schalottenlök och Karl-Johansvamp, koka ytterligare
20 minuter. Tillsätt grönmögelost och rönnbärsgelé.
Red med mjöl och vatten, runda av med lite grädde. Servera med potatis
och ugnsbakade rödbetor.
Mustig
höstgryta 6-8 personer |
1 kilo bogstek
av hjort 500
gr små lökar, t.ex. schalottenlök |
Skär köttet
i bitar, ca. 3 x 3 cm. Bryn köttet i omgångar på medelstark
värme.
Tillsätt vatten och kryddor och efterstek under lock i ca. 30 minuter.
Blötlägg svampen
i lite vatten. Skala lök och morötter, dela morötterna i mindre
bitar. Lägg grönsakerna och svampen i grytan och låt koka ytterligare
20 minuter. Tillsätt grönmögelost och gelé. Rör ut
mjölet i vattnet till en slät redning. Häll redningen och grädden
i grytan under omrörning. Låt koka några minuter till.
Smaka av. Servera med kokt potatis, gelé och ugnsbakade rödbetor.
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Brown Brothers Shiraz
Australien
Art.nr 6383