TILLAGNINGSTIPS & RECEPT


Mustig höstgryta med ugnsbakade rödbetor

Tillagningstips
Skär köttet i mindre bitar. Bryn bitarna i smör, häll på vatten och krydda med salt, peppar, lagerblad, enbär och timjan. Låt koka ca. 30 minuter. Lägg i morötter, schalottenlök och Karl-Johansvamp, koka ytterligare 20 minuter. Tillsätt grönmögelost och rönnbärsgelé. Red med mjöl och vatten, runda av med lite grädde. Servera med potatis och ugnsbakade rödbetor.

Mustig höstgryta
6-8 personer

1 kilo bogstek av hjort
2 msk smör
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 lagerblad
10 torkade enbär
1 tsk timjan
5 dl vatten

500 gr små lökar, t.ex. schalottenlök
4 morötter
1-2 dl torkad Karl-Johansvamp
25-50 gr grönmögelost, beroende på styrka
2-3 tsk rönnbärsgelé
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
1 dl grädde

Skär köttet i bitar, ca. 3 x 3 cm. Bryn köttet i omgångar på medelstark värme.
Tillsätt vatten och kryddor och efterstek under lock i ca. 30 minuter. Blötlägg svampen
i lite vatten. Skala lök och morötter, dela morötterna i mindre bitar. Lägg grönsakerna och svampen i grytan och låt koka ytterligare 20 minuter. Tillsätt grönmögelost och gelé. Rör ut mjölet i vattnet till en slät redning. Häll redningen och grädden i grytan under omrörning. Låt koka några minuter till.
Smaka av. Servera med kokt potatis, gelé och ugnsbakade rödbetor.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Brown Brothers Shiraz
Australien
Art.nr 6383

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN