TILLAGNINGSTIPS & RECEPT

Hjortgryta med varm vinägersås och rostade grönsaker

Tillagningstips
Skär köttet i större bitar. Hacka lök och vitlök och fräs i hälften olivolja + smör. Lägg i köttet och stek i 10 min. Tillsätt rödvin, vatten, kryddor och socker. Sjud köttet tills det är mört. Servera med varm vinägersås och rostade grönsaker.

Hjortgryta
ca 6 personer
Varm vinägersås Rostade grönsaker
1 kg bogfilé av hjort
2 gula lökar
3 klyftor av vitlök
3 msk olivolja+smör
1 dl tomatpuré
2 dl rödvin (kan uteslutas)
2-3 msk av Söderåshjorts såsfond
ca ½ l vatten
1 msk torkad timjan eller några kvistar färsk
2 msk socker
salt och vitpeppar

1 dl balsamvinäger
½ dl ljus soja
½ dl socker
salt och peppar
1 tsk maizena
1 dl vatten.

Koka upp vinäger, soja och strösocker. Rör ihop maizena och vatten i ett glas och blanda i den kokande såsen under omrörning. När såsen blivit tjock tas den från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar. God att ringla över grytan och att doppa de rostade grönsakerna i.

12 potatisar
2 stora mörötter
1 gul lök
1 liten kålrot
3 paprikor
½ dl olivolja
salt och peppar.

Skala potatis och grönsaker och skär i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en eldfast form och blanda med olivolja. Rosta i 200 grader ca 45 min. rör ibland. Känn med provsticka att grönsakerna är färdiga. Smaka av med salt och peppar.
Denna grönsaksrätt är speciellt god på hösten när rotfrukterna fortfarande är mjälla.

Skär köttet i större bitar. Skala och hacka lök och vitlök, fräs i hälften olivolja + smör. Lägg i köttet och stek i 10 min, rör om då och då. Tillsätt rödvin, vatten, kryddor och socker. Sjud köttet ca.1 timme eller tills köttet är mört , späd med mer vätska vid behov.
Servera med varm vinägersås och rostade grönsaker.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN