TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Portergryta
med snabbt fullkornsbröd
Tillagningstips
Koka upp porter,
saft och soja med kryddor och buljongtärningar. Skär köttet i
2-3 cm tärningar. Lägg ner lite i taget och låt koka kraftigt.
Svag värme, koka köttet 30-40 min. Lägg ner lök och mörötter
i bitar i grytan. Späd med vatten så allt täcks. Låt koka
tills köttet är helt mört. Smaka av med Söderåshjorts
såsfond. Låt koka sakta, strö lite klippt persilja över.
Servera med gelé, pressad potatis och fullkornsbröd.
Portergryta ca 6 personer: |
Snabbt fullkornsbröd |
Drygt 1 kg
bogfilé av hjort |
Blanda: 4,5 dl vetemjöl 1,5 dl grovt rågmjöl 1,5 dl vetekli 2 dl vetegroddar ( el. lika delar linfrö och solrosfrö) 2 dl havrekross (el. havregryn) 5 dl grahamsmjöl 1,5 tsk salt 1 tsk blandade brödkryddor 5 tsk bikarbonat Häll
i: |
Koka upp porter, saft och soja med kryddor och buljongtärningar. Putsa köttet och skär det i 2-3 cm tärningar. Lägg ner lite i taget och låt skyn koka kraftigt. Sänk värmen och koka köttet 30-40 minuter under lock. Skär lök och mörötter i bitar och lägg ner i grytan. Späd med lite vatten så allt täcks av vätska. Låt grytan puttra ytterligare en timme tills köttet är helt mört. Smaka av med Söderåshjorts såsfond, Söderåshjorts hjortkrydda, salt och peppar. Rör ut vetemjöl med 1 dl vatten och rör ner i grytan tillsammans med grädde. Låt koka sakta ca. 10 minuter och strö över lite klippt persilja. Servera med gelé, pressad potatis och fullkornsbröd.
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Talus Shiraz
Kalifornien, USA
Art.nr 22567