TILLAGNINGSTIPS & RECEPT

Portergryta med snabbt fullkornsbröd

Tillagningstips
Koka upp porter, saft och soja med kryddor och buljongtärningar. Skär köttet i 2-3 cm tärningar. Lägg ner lite i taget och låt koka kraftigt. Svag värme, koka köttet 30-40 min. Lägg ner lök och mörötter i bitar i grytan. Späd med vatten så allt täcks. Låt koka tills köttet är helt mört. Smaka av med Söderåshjorts såsfond. Låt koka sakta, strö lite klippt persilja över. Servera med gelé, pressad potatis och fullkornsbröd.

Portergryta
ca 6 personer:
Snabbt fullkornsbröd

Drygt 1 kg bogfilé av hjort
33 cl porter
1 dl svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
½ tsk timjan eller en kvist färsk
6 krossade svartpepparkorn
6 krossade vitpepparkorn
6 krossade enbär
2 oxbuljongtärningar
2 gula lökar
2 stora mörötter
2 pressade vitlöksklyftor
2-3 msk vetemjöl
2-3 dl vispgrädde
Söderåshjorts såsfond
Söderåshjorts hjortkrydda
salt
peppar
persilja

Blanda:
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl grovt rågmjöl
1,5 dl vetekli
2 dl vetegroddar ( el. lika delar linfrö och solrosfrö)
2 dl havrekross (el. havregryn)
5 dl grahamsmjöl
1,5 tsk salt
1 tsk blandade brödkryddor
5 tsk bikarbonat

Häll i:
1,5 dl sirap
1 liter filmjölk
Rör om väl. Häll smeten, som är som en gröt, i avlånga smorda brödformar.
Ställ in formarna i kall ugn och grädda bröden i 175 grader i nedre delen av ugnen i c:a 2 timmar.

Koka upp porter, saft och soja med kryddor och buljongtärningar. Putsa köttet och skär det i 2-3 cm tärningar. Lägg ner lite i taget och låt skyn koka kraftigt. Sänk värmen och koka köttet 30-40 minuter under lock. Skär lök och mörötter i bitar och lägg ner i grytan. Späd med lite vatten så allt täcks av vätska. Låt grytan puttra ytterligare en timme tills köttet är helt mört. Smaka av med Söderåshjorts såsfond, Söderåshjorts hjortkrydda, salt och peppar. Rör ut vetemjöl med 1 dl vatten och rör ner i grytan tillsammans med grädde. Låt koka sakta ca. 10 minuter och strö över lite klippt persilja. Servera med gelé, pressad potatis och fullkornsbröd.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Talus Shiraz
Kalifornien, USA
Art.nr 22567

 

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN