TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Hjortfilé med potatismuffins och portvinssås
Tillagningstips
Salta, peppra och
bryn filén så den får fin färg runt om, ca 3 minuter.
Dra från värmen, låt vila under lock eller folie. Potatismuffins:
mandelpotatis, äggulor, smör, riven ost, salt och peppar. Grädda
i ugnen 10 minuter. Servera med portvinssås och kokta grönsaker t.ex.
sockerärtor eller broccoli.
Innerfile
1 stycken 2 personer |
Potatismuffins | Portvinsås |
Innerfilé
av hjort salt ,svartpeppar ½ msk smör ½ msk olivolja till stekning ev. 4 krossade enbär |
2
portioner (en muffin per portion)
ca 150 gram
mandelpotatis |
1
liten schalottenlök 1 liten morot smör 1 msk vetemjöl 2 dl vatten (urvispad sky) 1 msk Söderåshjorts såsfond ½ dl rött portvin ½ msk tomatpuré salt och peppar 1 msk smör |
Krydda filén och stek så att den får fin färg runt om, ca 3 minuter. Dra den från värmen och låt vila i den varma pannan under lock ca. 10 minuter. Alternativt vira in i folie och låt vila på skärbräda innan den skivas upp i centimetertjocka skivor. Vispa ur pannan med lite vatten och använd skyn till portvinssåsen. Servera med potatismuffins, portvinssås och kokta grönsaker.
Sätt ugnen
på 200 grader. Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka den
mjuk i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Pressa potatisen genom potatispress
och blanda med smör, äggula, ost och kummin. Smaka av med salt och
peppar. Smörj och bröa två muffinsformar. Klicka moset i formarna
och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Ska man göra många är det lättare att använda sig
av en stor muffinsform som rymmer tolv stycken.
Skala och hacka löken och moroten. Fräs hacket i smör utan att det tar färg och strö över vetemjölet. Tillsätt vätskan och rör ner tomatpurén. Koka 10-15 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Vispa i smöret vid serveringen.
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Faustino I Gran Reserva
Rioja,Spanien
Art.nr 2678