TILLAGNINGSTIPS & RECEPT


Hjortfilé med potatismuffins och portvinssås


Tillagningstips
Salta, peppra och bryn filén så den får fin färg runt om, ca 3 minuter. Dra från värmen, låt vila under lock eller folie. Potatismuffins: mandelpotatis, äggulor, smör, riven ost, salt och peppar. Grädda i ugnen 10 minuter. Servera med portvinssås och kokta grönsaker t.ex. sockerärtor eller broccoli.

Innerfile 1 stycken
2 personer
Potatismuffins Portvinsås
Innerfilé av hjort
salt ,svartpeppar
½ msk smör
½ msk olivolja till stekning
ev. 4 krossade enbär

2 portioner (en muffin per portion)

ca 150 gram mandelpotatis
1 msk smör
1 äggula
25 gram riven smakrik ost t.ex. västerbotten
½ tsk hela kumminfrön
salt och peppar

1 liten schalottenlök
1 liten morot
smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten (urvispad sky)
1 msk Söderåshjorts såsfond
½ dl rött portvin
½ msk tomatpuré
salt och peppar

1 msk smör

Krydda filén och stek så att den får fin färg runt om, ca 3 minuter. Dra den från värmen och låt vila i den varma pannan under lock ca. 10 minuter. Alternativt vira in i folie och låt vila på skärbräda innan den skivas upp i centimetertjocka skivor. Vispa ur pannan med lite vatten och använd skyn till portvinssåsen. Servera med potatismuffins, portvinssås och kokta grönsaker.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Pressa potatisen genom potatispress och blanda med smör, äggula, ost och kummin. Smaka av med salt och peppar. Smörj och bröa två muffinsformar. Klicka moset i formarna och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Ska man göra många är det lättare att använda sig av en stor muffinsform som rymmer tolv stycken.

Skala och hacka löken och moroten. Fräs hacket i smör utan att det tar färg och strö över vetemjölet. Tillsätt vätskan och rör ner tomatpurén. Koka 10-15 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Vispa i smöret vid serveringen.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Faustino I Gran Reserva
Rioja,Spanien
Art.nr 2678

 

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN