TILLAGNINGSTIPS & RECEPT


Marinerad hjortstek med klyftpotatis och chiliäpple

Tillagningstips
Stek i ugn på 125 grader tills innertemperaturen är 65 grader. Låt steken kallna. Skiva upp steken tunt och lägg i marinad en timme före serveringen. Servera med klyftpotatis och chiliäpple.

Marinerad hjortstek
6-8 personer
Klyftpotatis
6-8 personer

Chiliäpple
2-3 personer

Ca 1 kg hjortstek

Marinad:
1 dl outspädd svartvinbärssaft
½ dl balsamvinäger
2 smulade lagerblad
4 lätt krossade enbär
½ tsk timjan
½ tsk rosépeppar
1 buljongtärning
2 msk japansk soja
2 krm grovmald svartpeppar
1 dl rapsolja

18-20 potatisar
1 msk olivolja
½-1 msk hel kummin
gourmetsalt

Tvätta potatisen och behåll skalet på. Skär i 4-6 klyftor, beroende på potatisarnas storlek. Lägg potatisen med skalet neråt i bakplåtsklädd långpanna, eller väl smord form. Ringla över oljan och strö över kummin, salta. Blanda om och stek i mitten delen av ugnen i ca 15- 20 minuter.

1 äpple
½ tsk finhackad röd chilifrukt
1 msk rostade sesamfrö
2 msk vinägrett

Skala, kärna ur och tärna äpplet i ½ cm stora tärningar. Rosta sesamfröna i en het, torr panna - rör hela tiden, får inte brännas. Låt svalna. Blanda äpple, sesamfrö, chili och vinägrett.

Stek hjortsteken i ugn på 125 tills innertemperaturen är 65, ca. 1 timme.

Blanda alla ingredienserna till marinaden utom oljan. Sjud i en tjockbottnad kastrull till 2/3 av den ursprungliga vätskemängden är kvar. Låt svalna och vispa ner oljan.
Skiva steken tunnt och slå på marinaden ungefär 1 timme före serveringen.
Servera med klyftpotatis och chiliäpple.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN