TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Marinerad hjortstek med klyftpotatis och chiliäpple
Tillagningstips
Stek i ugn
på 125 grader tills innertemperaturen är 65 grader. Låt steken
kallna. Skiva upp steken tunt och lägg i marinad en timme före serveringen.
Servera med klyftpotatis och chiliäpple.
Marinerad
hjortstek 6-8 personer |
Klyftpotatis
6-8 personer |
Chiliäpple
|
Ca 1 kg hjortstek
|
18-20
potatisar 1 msk olivolja ½-1 msk hel kummin gourmetsalt Tvätta potatisen och behåll skalet på. Skär i 4-6 klyftor, beroende på potatisarnas storlek. Lägg potatisen med skalet neråt i bakplåtsklädd långpanna, eller väl smord form. Ringla över oljan och strö över kummin, salta. Blanda om och stek i mitten delen av ugnen i ca 15- 20 minuter. |
1
äpple ½ tsk finhackad röd chilifrukt 1 msk rostade sesamfrö 2 msk vinägrett Skala, kärna ur och tärna äpplet i ½ cm stora tärningar. Rosta sesamfröna i en het, torr panna - rör hela tiden, får inte brännas. Låt svalna. Blanda äpple, sesamfrö, chili och vinägrett. |
Stek hjortsteken i ugn på 125 tills innertemperaturen är 65, ca. 1 timme.
Blanda alla ingredienserna
till marinaden utom oljan. Sjud i en tjockbottnad kastrull till 2/3 av den ursprungliga
vätskemängden är kvar. Låt svalna och vispa ner oljan.
Skiva steken tunnt och slå på marinaden ungefär 1 timme före
serveringen.
Servera med klyftpotatis och chiliäpple.
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804