TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Viltwok med mangosalsa
Tillagningstips
Wok. Skiva köttet
tunt och lägg i Söderåshjorts marinad. Låt stå kallt
ett par timmar. Ta upp köttet och låt rinna av, lägg i wokgryta
utan fett. Tillsätt grönsaker och rör om försiktigt. Häll
på marinad och vatten, småkoka under lock. Rätten är klar
när grönsakerna är mjuka. Servera med ris och mangosalsa.
Viltwok |
Mangosalsa |
800
gr ytterlårsbiff av hjort Söderåshjorts marinad 2 strimlade palsternackor 2 morötter i strimlor 200 gr rotselleri i strimlor 2 skivade purjolökar 2 paprikor i strimlor 250 gr haricots verts |
3
mangofrukter 1 rödlök 1 tsk sambal oelek juicen av 1 lime 1 dl mango chutney 2 krm salt Skala och
dela mangon i små tärningar. Finhacka löken. Blanda samman
mango, lök, limejuice, sambal oelek och mango chutney. Salta efter
smak. |
Skiva köttet
mycket tunt.Lägg köttet i en skål, häll marinaden över
och rör om. Täck med en tallrik och låt stå i kylen ett
par timmar. Rör om då och då. Ansa och skär grönsakerna.
Ta upp köttet och låt det rinna av, bryn det i en het wokgryta eller
panna utan fett. Lägg i grönsakerna utom paprika och bönor och
rör om försiktigt. Häll på hälften av marinaden och
späd med vatten så att det knappt täcker. Slå i mer marinad
om det behövs. Småkoka under 1-2 minuter.
Lägg i paprika och bönor mot slutet av koktiden. Rätten är
klar när grönsakerna är nätt och jämt mjuka. Servera
med ris och mangosalsa
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804