TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Ryggfilé med grönpepparsås
Tillagningstips
Salta,
peppra och bryn filén runt om i panna ca 8-10 minuter. Drag pannan av
värmen och låt köttet vila. Skär upp i ca 1 cm tjocka skivor.
Grönpepparsås: fräs lök, peppar och smör. Tillsätt
vin, soja och buljongtärning. Koka ner till hälften. Blanda ner creme
fraiche och salt, och låt koka 2-3 minuter till. Servera med hasselbackspotatis
och rårörda honungslingon
Ryggfilé
med grönpepparsås 6-8 personer |
Hsselbackspotatis | Rårörda honungslingon |
800
g - 1kg ryggfilé 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 msk smör + 1 msk olivolja, till stekning. Grönpepparsås: 1+1 msk smör |
16-24 jämnstora
potatisar Skala potatisen och skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Går mycket bra att lägga potatisen i t.ex. en träslev när man skär. Lägg potatisen i smord långpanna med skivorna uppåt och pensla dem med fettet. Stek i 45 minuter i 225 grader, pensla med fett en gång under tiden. Strö över ströbröd el riven ost och salt mot slutet. Klara efter ca 60 minuter, känn med provsticka. |
2 dl färska
lingon Rensa och
skölj lingonen, låt rinna av väl. Rör lingon och
honung så de blandas väl. |
Krydda filén och bryn i panna på spisen 8-10 min. Låt filén rulla runt i pannan under stekningen så att de får fin färg runt om. Drag pannan från värmen och låt köttet vila i pannan. Skär sedan upp filén i ca 1 cm tjocka skivor, med kniven lite snett vinklad mot skärbrädan.
Sås: Fräs
lök och peppar i ca 1 msk smör ett par min. utan att det får
färg. Fyll på med vin, soja, och grönsaksbuljong. Koka ihop
det hela till hälften. Tillsätt creme fraiche och
koka ytterligare 2 - 3 min. Smaka av med salt och vispa i ca. 1 msk smör
som avrundning.
Servera med hasselbackspotatis och rårörda honungslingon
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med försel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Tarapaca La Cuesta
Cabernet Sauvignon/Syrah,Chile
Art.nr 26543