TILLAGNINGSTIPS & RECEPT


Ryggfilé med grönpepparsås

Tillagningstips
Salta, peppra och bryn filén runt om i panna ca 8-10 minuter. Drag pannan av värmen och låt köttet vila. Skär upp i ca 1 cm tjocka skivor. Grönpepparsås: fräs lök, peppar och smör. Tillsätt vin, soja och buljongtärning. Koka ner till hälften. Blanda ner creme fraiche och salt, och låt koka 2-3 minuter till. Servera med hasselbackspotatis och rårörda honungslingon

Ryggfilé med grönpepparsås
6-8 personer
Hsselbackspotatis Rårörda honungslingon
800 g - 1kg ryggfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör + 1 msk olivolja, till stekning.

Grönpepparsås:

1+1 msk smör
2 msk finhackad lök
1½-2 tsk finkrossade grönpepparkorn
1dl halvsöt madeira
1 msk kinesisk soja
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
3-4 dl creme fraiche

16-24 jämnstora potatisar
3-4 msk smält smör
1-2 tsk salt
2-3 msk ströbröd
ev. riven ost

Skala potatisen och skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Går mycket bra att lägga potatisen i t.ex. en träslev när man skär. Lägg potatisen i smord långpanna med skivorna uppåt och pensla dem med fettet. Stek i 45 minuter i 225 grader, pensla med fett en gång under tiden. Strö över ströbröd el riven ost och salt mot slutet. Klara efter ca 60 minuter, känn med provsticka.

2 dl färska lingon
ca 4 msk flytande honung

Rensa och skölj lingonen, låt rinna av väl. Rör lingon och honung så de blandas väl.
Smaka av, om det behövs, tillsätt mer honung.

Krydda filén och bryn i panna på spisen 8-10 min. Låt filén rulla runt i pannan under stekningen så att de får fin färg runt om. Drag pannan från värmen och låt köttet vila i pannan. Skär sedan upp filén i ca 1 cm tjocka skivor, med kniven lite snett vinklad mot skärbrädan.

Sås: Fräs lök och peppar i ca 1 msk smör ett par min. utan att det får färg. Fyll på med vin, soja, och grönsaksbuljong. Koka ihop det hela till hälften. Tillsätt creme fraiche och
koka ytterligare 2 - 3 min. Smaka av med salt och vispa i ca. 1 msk smör som avrundning.
Servera med hasselbackspotatis och rårörda honungslingon

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med försel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Tarapaca La Cuesta
Cabernet Sauvignon/Syrah,Chile
Art.nr 26543

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN