TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Inbakad ryggfilé med timjanstekt klyftpotatis och tomatsallad
Tillagningstips
Salta,
peppra och bryn filén runt om. Stek i ugn ca 10 min i 225 grader. Blanda
lök- och svampfräs med leverpastej, smör, salt och peppar. Kavla
ut smördegsplattor som passar filén och lägg på hälften
av fräsblandningen. Lägg på filén och resten av fräset
ovanpå. Vik över smördegen och kläm ihop. Pensla med ägg,
grädda i ugn ca 12-15 minuter på 250 grader. Servera med timjanstekt
klyftpotatis och tomatsallad.
Inbakad
ryggfilé 6-8 personer |
Timjanstekt klyftpotatis | Tomatsallad 6-8 personer |
1
filé på ca 1,3 kg salt peppar 2 msk konjak 1 msk smör 1 msk olivolja Fyllning: |
1½
kg potatis Sätt ugnen på 225 grader och tvätta potatisen, inte skala. Dela potatisen i 4-6 klyftor. Lägg dem med skalet ner i smord långpanna och ringla över oljan. Strö över timjan och salt. Blanda dem lite. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter, känn med provsticka. |
4-5
tomater 1½ rödlök salt grovmald svartpeppar olivolja balsamvinäger Skiva tomaterna i ca ½ cm skivor, skiva löken tunt. Varva tomater, lök, salt och peppar i en skål. Slå över olivolja och balsamvinäger. |
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804