TILLAGNINGSTIPS & RECEPT

Baconlindad viltstek med rödkålssallad och maderiasås

Tillagningstips
Gnid in steken med timjan, peppar och salt. Linda med bacon och bind fast med steksnöre. Peta in tillplattade enbär under. 175 grader ca 1-1½ timme, innertemperatur 65 grader. Låt vila minst 15 minuter innan den skivas upp. Servera med madeirasås och rödkålssallad.

Baconlindad viltstek
6-8 personer
Rödkålssallad Salladsdressing Madeirasås
ca 2 kg innanlår
3 msk smör att bryna i
1 tsk timjan
1 msk tillplattade enbär
½ tsk svartpeppar
2 tsk salt
1 paket bacon
2 gula lökar

8-10 dl strimlad rödkål
1 rödlök
1-2 äpplen
1-2 apelsiner
2 msk balsamvinäger
1 krm salt
2 krm svartpeppar
4 msk olja
2 msk vatten

4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl Madeira
1 tsk ljus fransk senap
½ dl vatten
2 msk vetemjöl
1 tsk soja
salt
peppar

Blanda vatten, vin och buljong i en kastrull och koka upp. Tillsätt senapen, låt koka några minuter. Red av, salta och peppra om det behövs.

Blanda kryddor och salt och gnid in köttet. Linda baconet runt steken och skär löken i klyftor och lägg vid sidan om. Stick in en termometer så spetsen kommer mitt i köttet. Stek köttet i 175 grader och beräkna en stektid på 1-1½ timme. När termometern visar 60 är köttet rosa inuti, vid 65-66 är det genomstekt. Ta steken ur ugnen och låt den vila i folie minst 15 minuter innan den skärs upp. Servera med madeirasås och rödkålssallad

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN