TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Baconlindad
viltstek med rödkålssallad och maderiasås
Tillagningstips
Gnid in steken med
timjan, peppar och salt. Linda med bacon och bind fast med steksnöre. Peta
in tillplattade enbär under. 175 grader ca 1-1½ timme, innertemperatur
65 grader. Låt vila minst 15 minuter innan den skivas upp. Servera med
madeirasås och rödkålssallad.
Baconlindad
viltstek 6-8 personer |
Rödkålssallad | Salladsdressing | Madeirasås |
ca
2 kg innanlår 3 msk smör att bryna i 1 tsk timjan 1 msk tillplattade enbär ½ tsk svartpeppar 2 tsk salt 1 paket bacon 2 gula lökar |
8-10
dl strimlad rödkål 1 rödlök 1-2 äpplen 1-2 apelsiner |
2
msk balsamvinäger 1 krm salt 2 krm svartpeppar 4 msk olja 2 msk vatten |
4
dl vatten 1 köttbuljongtärning 1 dl Madeira 1 tsk ljus fransk senap ½ dl vatten 2 msk vetemjöl 1 tsk soja salt peppar Blanda vatten, vin och buljong i en kastrull och koka upp. Tillsätt senapen, låt koka några minuter. Red av, salta och peppra om det behövs. |
Blanda kryddor och salt och gnid in köttet. Linda baconet runt steken och skär löken i klyftor och lägg vid sidan om. Stick in en termometer så spetsen kommer mitt i köttet. Stek köttet i 175 grader och beräkna en stektid på 1-1½ timme. När termometern visar 60 är köttet rosa inuti, vid 65-66 är det genomstekt. Ta steken ur ugnen och låt den vila i folie minst 15 minuter innan den skärs upp. Servera med madeirasås och rödkålssallad
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804