TILLAGNINGSTIPS & RECEPT

Tjälknöl med spenat och ädelostpaj

Tillagningstips
Lägg den direkt från frysen in i kall ugn och ställ ugnen på 75 grader. 10-12 timmar tar det att nå upp till 63 grader i steken. Servera tunt skivad till en potatissallad, potatisgratäng eller spenat- och ädelost paj.

Tjälknöl 4-5 personer Pajskal: Fyllning ädelostpaj Potatisgratäng
Minst 1 kg
Tag steken direkt från frysen och lägg in i kall ugn. Ställ ugnen på 75 grader. Låt steken stå inne tills innertemperaturen är 63 grader, ca 10-12 timmar. Stick in stektermometer efter ca. 6-7 timmar. Beräkna tiden så att steken är klar på morgon.
Tag ut steken och lägg den varm i den varma lagen.
Lag
½ liter vatten
½ dl jodfritt salt, gärna grovt
1 vitlöksklyfta
1 tsk grovkrossad svartpeppar
1 tsk grovkrossade blandade pepparkorn
10 grovkrossade enbär

125 gr smör
3 dl vetemjöl
2½ msk kallt vatten
1 gul lök
2 msk smör
450 g färsk el. fryst spenat, väl urkramad efter att den tinat
salt och peppar
1½ dl creme fraiche
3 äggulor
300 g ädelost

Rör hastigt ihop ingredienserna till pajen och kavla ut tunt så den täcker pajformens storlek. Nagga degen i botten på pajformen och förgrädda ca. 10 - 12 min. Skala och hacka löken, fräs den i smör så den blir "genomskinlig". Tillsätt spenaten och låt fräsa med ett tag, smaka av med kryddorna. Fördela blandningen i pajformen.

Blanda creme fraiche med äggula och ädelost till en slät kräm. Bred ut krämen över spenaten i pajformen och gratinera 10-15 min i ugn. Låt svalna något innan den serveras med den goda tjälknölen.

ca 1 kg potatis
3-4 gula lökar
3 klyftor vitlök
salt, peppar
mjölk
½-1 dl grädde
riven ost

Skala och skiva potatis och lök. Varva detta i en smord eldfast form eller långpanna. Salta och peppra mellan varven. Häll sakta på mjölk i mitten. När mjölken syns ute i kanterna räcker det. Potatisen vätskar sig en del. Strö över riven ost. Grädda i 175 grader ca. 45 minuter. Häll på grädden när där är ca. 10 min kvar av tiden. Känn med provsticka.

Förbered en skål med dubbla kraftiga plastpåsar att lägga köttet i. Koka upp lagen. Lägg köttet i plastpåsarna och slå över den varma lagen. Lagen ska täcka köttet helt. Sno om ett gummiband. Låt det ligga i lagen i 3 timmar, i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylskåpet tills den skivas och serveras. Önska mildare smak, tag köttet ur lagen och förvara i kylskåp.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN