TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Tjälknöl
med spenat och ädelostpaj
Tillagningstips
Lägg den direkt
från frysen in i kall ugn och ställ ugnen på 75 grader. 10-12
timmar tar det att nå upp till 63 grader i steken. Servera tunt skivad
till en potatissallad, potatisgratäng eller spenat- och ädelost paj.
Tjälknöl 4-5 personer | Pajskal: | Fyllning ädelostpaj | Potatisgratäng |
Minst
1 kg Tag steken direkt från frysen och lägg in i kall ugn. Ställ ugnen på 75 grader. Låt steken stå inne tills innertemperaturen är 63 grader, ca 10-12 timmar. Stick in stektermometer efter ca. 6-7 timmar. Beräkna tiden så att steken är klar på morgon. Tag ut steken och lägg den varm i den varma lagen. Lag ½ liter vatten ½ dl jodfritt salt, gärna grovt 1 vitlöksklyfta 1 tsk grovkrossad svartpeppar 1 tsk grovkrossade blandade pepparkorn 10 grovkrossade enbär |
125
gr smör 3 dl vetemjöl 2½ msk kallt vatten |
1
gul lök 2 msk smör 450 g färsk el. fryst spenat, väl urkramad efter att den tinat salt och peppar 1½ dl creme fraiche 3 äggulor 300 g ädelost Rör hastigt ihop ingredienserna till pajen och kavla ut tunt så den täcker pajformens storlek. Nagga degen i botten på pajformen och förgrädda ca. 10 - 12 min. Skala och hacka löken, fräs den i smör så den blir "genomskinlig". Tillsätt spenaten och låt fräsa med ett tag, smaka av med kryddorna. Fördela blandningen i pajformen. Blanda creme fraiche med äggula och ädelost till en slät kräm. Bred ut krämen över spenaten i pajformen och gratinera 10-15 min i ugn. Låt svalna något innan den serveras med den goda tjälknölen. |
ca
1 kg potatis 3-4 gula lökar 3 klyftor vitlök salt, peppar mjölk ½-1 dl grädde riven ost Skala och skiva potatis och lök. Varva detta i en smord eldfast form eller långpanna. Salta och peppra mellan varven. Häll sakta på mjölk i mitten. När mjölken syns ute i kanterna räcker det. Potatisen vätskar sig en del. Strö över riven ost. Grädda i 175 grader ca. 45 minuter. Häll på grädden när där är ca. 10 min kvar av tiden. Känn med provsticka. |
Förbered en skål med dubbla kraftiga plastpåsar att lägga köttet i. Koka upp lagen. Lägg köttet i plastpåsarna och slå över den varma lagen. Lagen ska täcka köttet helt. Sno om ett gummiband. Låt det ligga i lagen i 3 timmar, i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylskåpet tills den skivas och serveras. Önska mildare smak, tag köttet ur lagen och förvara i kylskåp.
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804