TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Hjortstek
med baconfräs och potatisgratäng
Tillagningstips
Gnid in steken med
Söderåshjorts hjortkrydda. Bryn köttet i stekpannan och sätt
in i ugnen med stektermometer i 125 grader. Låt köttet steka tills
innertemperaturen uppnått 58 grader. Tag ut köttet och svep in det
i aluminiumfolie och låt det ligga 30 min innan det skär upp i skivor.
Servera med potatisgratäng och baconfräs.
Hjortstek
med baconfräs 6-8 personer |
Baconfräs | Potatisgratäng |
ca 2 kg innerlårsbiff
av hjort |
1 paket bacontärningar |
ca 1 kg potatis |
Gnid in steken
med Söderåshjorts hjortkrydda. Bryn köttet i stekpannan och
sätt in i ugnen med stektermometer instucken från sidan i köttbitens
mitt. Ugnstemperatur 125 grader.
Låt köttet steka tills innertemperaturen uppnått 58 grader.
Tag ut köttet och svep in det i aluminiumfolie och låt det ligga
30 min innan det skärs upp i skivor. Temperaturen har då stigit 2
grader till 60 grader. Servera med potatisgratäng och baconfräs
Skala och skiva
potatisen och lägg i en smord eldfast form. Blanda champinjon-
soppan med creme fraiche, salt, peppar och 2 tsk dragon. Dragonen kan med fördel
bytas ut mot färsk hackad basilika. Bred blandningen över potatisen
och strö över riven ost. Grädda i 175 grader ca.1 timme. Känn
med provsticka.
Tips för extra
smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes
in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804