TILLAGNINGSTIPS & RECEPT

Hjortstek med baconfräs och potatisgratäng

Tillagningstips
Gnid in steken med Söderåshjorts hjortkrydda. Bryn köttet i stekpannan och sätt in i ugnen med stektermometer i 125 grader. Låt köttet steka tills innertemperaturen uppnått 58 grader. Tag ut köttet och svep in det i aluminiumfolie och låt det ligga 30 min innan det skär upp i skivor. Servera med potatisgratäng och baconfräs.

Hjortstek med baconfräs
6-8 personer
Baconfräs Potatisgratäng

ca 2 kg innerlårsbiff av hjort
Söderåshjorts hjortkrydda
smör till stekning

1 paket bacontärningar
2 lökar
150-200 gram kantareller
smör, olivolja, salt och peppar.
Finhacka löken och grovhacka kantarellerna. Fräs i panna i lika delar smör och olivolja.
Salta och peppra efter smak.

ca 1 kg potatis
1 burk champinjonsoppa
1 burk creme fraiche
salt, peppar
2 tsk dragon
riven ost

Gnid in steken med Söderåshjorts hjortkrydda. Bryn köttet i stekpannan och sätt in i ugnen med stektermometer instucken från sidan i köttbitens mitt. Ugnstemperatur 125 grader.
Låt köttet steka tills innertemperaturen uppnått 58 grader. Tag ut köttet och svep in det i aluminiumfolie och låt det ligga 30 min innan det skärs upp i skivor. Temperaturen har då stigit 2 grader till 60 grader. Servera med potatisgratäng och baconfräs

Skala och skiva potatisen och lägg i en smord eldfast form. Blanda champinjon-
soppan med creme fraiche, salt, peppar och 2 tsk dragon. Dragonen kan med fördel bytas ut mot färsk hackad basilika. Bred blandningen över potatisen och strö över riven ost. Grädda i 175 grader ca.1 timme. Känn med provsticka.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN