TILLAGNINGSTIPS & RECEPT

Hjortstek med ostgratinerad potatismosbullar

Tillagningstips
Bryn köttet i smör och olivolja. Krydda med salt, peppar och timjan. Lägg lagerblad, vitlök, lök, morötter, palsternacka och selleri runt köttet. Häll på vin, soja och vatten. Bräsera steken ca 1 ½ timme. Lyft steken ur grytan och svep in den i folie. Sila ifrån rotsakerna i stekskyn, tag bort lagerbladet, och rör rotsakerna till ett slätt mos. Moset blir redning i köttskyn. Servera med gratinerade potatismosbullar. Nykokt broccoli eller blomkål och helstekta smålökar är gott till.

Hjortstek
4-6 personer
Ostgratinerade potatismosbullar

ca 1 kilo stek av hjort
1 msk smör
1 msk olivolja
2 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
1 msk färsk timjan
1 lagerblad
2 krossade vitlöksklyftor
2 skalade klyftade gula lökar
2 stora morötter i bitar
1 palsternacka i bitar
150 gr rotselleri i bitar
3 dl rött vin
2 msk kinesisk soja
3 dl vatten

1 kg potatis
mjölk
smör
1 äggula
riven ost

Bryn köttet runt om i smör och olivolja i en stekgryta. Krydda med salt, peppar och timjan. Lägg lagerblad, vitlök, lök, morötter, palsternacka och selleri runt köttet. Häll på vin, soja och vatten. Nu ska steken bräsera, koka sakta, under lock. Beräknad tid, ca 1 ½ timme. Känn efter med sticka att köttet är mört, eller använd stektermometer. Lyft steken ur grytan och svep in den i folie. Då håller den sig varm medan du gör såsen. Sila skyn från rotsakerna och plocka bort lagerbladet. Rör rotsakerna i mixer till ett slätt mos. Vispas i som redning i köttskyn till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Blir det mos över kan det sparas i frysen till framtida såser. Servera med potatismosbullar och nykokt broccoli.

Skala potatisen och koka den mjuk. Mosa potatisen tillsammans med lite mjölk och smör. Den får inte bli för lös. Rör ner äggulan när det svalnat och forma till något platta bullar med en sked. Ställ på bakplåtspapper i långpanna och strö över riven ost. Gratinera i 225 grader i ugnen.

Finns det plats på plåten, ställ dit små rödlökar. Skär först ett kryss i dem, lite mer än hälften igenom. Pensla dem med olja, strö över flingsalt och krydda med timjan. Beräkna tiden till en halvtimme i ugnen.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN