TILLAGNINGSTIPS & RECEPT

Jägargryta med inlagd gurka

Tillagningstips
Skär köttet i större bitar. Bryn bitarna i en järngryta. Låt peppar, lök, vitlök och kryddstark korv steka med på slutet. Pudra över mjöl, späd med vin, vatten och en buljongtärning. Tillsätt soja och låt grytan puttra under lock tills köttet känns mört. Servera med pressad potatis och inlagd gurka.

Jägargryta
6 personer
Inlagd gurka
1 kg benfri rostbiff av hjort
3 msk smör
1 msk grovhackad grönpeppar
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
ca. 1 dl finstrimlad kryddstark korv
2 msk vetemjöl
2 dl söt madeira
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
3 dl creme fraiche
ca. 2 dl inlagd gurka i mindre bitar.
1 slanggurka
2 msk ättiksprit
2 msk socker
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
1 krm salt
persilja

Skär gurkan i tunna skivor. Blanda ättika, socker, vatten, peppar och salt i en skål. Lägg i gurkskivorna och strö över rikligt med persilja. Låt ligga någon timme.

Skär köttet i större bitar. Bryn grytbitarna väl runt om i en järngryta. Låt peppar, lök, vitlök och korv steka med lite på slutet.
Pudra över vetemjölet och blanda väl. Späd med vinet och vattnet samt smula i buljongtärningen. Tillsätt sojan och låt grytan puttra under lock ca 1 timme eller tills köttet känns mört.
Tillsätt creme fraiche, och låt koka med den sista halvtimmen. Smaka av med salt. Före serveringen tillsätt gurkan. Servera med pressad potatis och inlagd gurka.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN