TILLAGNINGSTIPS & RECEPT
Dovhjortsfile med potatispuré och varma grönsaker
Med detta recpet vann det svenska kocklandslaget guld vid Kock-OS i Erfurt 2004
Tillagningstips
Torka av filen.Finhacka
scarlottenlök,vitlök,aprikos och sultanrussin.Fräs i smör
utan att detta får färg.Tillsätt portvin och honung och låt
det puttra tills vätskan har kokat inRosta pinjenötterna och blanda
i dessa.Stick hål på hela ytterfileen med lämpligt verktyg.Lägg
lök och fruktblandningen i en spritspåse och fyll hålen med
blandningen. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg därefter
i en ugnsfast form
Dovhjortsfile |
Gratinering | Rödvinssky | Serveringstips |
900 gr ryggbiff. |
4-6 schalottenlökar
200 gram |
1 rödlök Finhacka rödlök och vitlök.Fräs mjukt i smör.Tillsätt viltbuljong och rödvin och låt detta koka ihop till en god och kraftig smak.Sila,smaka av med salt och peppar.Red med arrowrot utrörd i vatten och sila en gång till. |
Servera med potatispuré och valfria varma grönsaker |
Finhacka lök och schalottenlök. Låt löken koka i det klarade smöret tills den är mjuk. Sila och spara löken för sig och smöret för sig.Vispa samman äggula med citron. Sätt i vattenbad och hetta upp under vispning till det börjar tjockna. Ta av från värmen och vispa ned det avsvalnande smöret försiktigt. Smaka av blandningen med hackad persilja, dragon samt senap, lök, salt och peppar. Bred blandningen på köttet.Efterstek i ugn 125 grader till en innertemperatur på 56 grader för riktigt rosa kött. Låt köttet vila innan servering.
Tips för
extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts
marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som
sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder
köttet.
Söderåshjorts
viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen
spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts
viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.
Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804