TILLAGNINGSTIPS & RECEPT

Dovhjortsfile med potatispuré och varma grönsaker

Med detta recpet vann det svenska kocklandslaget guld vid Kock-OS i Erfurt 2004

Tillagningstips
Torka av filen.Finhacka scarlottenlök,vitlök,aprikos och sultanrussin.Fräs i smör utan att detta får färg.Tillsätt portvin och honung och låt det puttra tills vätskan har kokat inRosta pinjenötterna och blanda i dessa.Stick hål på hela ytterfileen med lämpligt verktyg.Lägg lök och fruktblandningen i en spritspåse och fyll hålen med blandningen. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg därefter i en ugnsfast form

Dovhjortsfile
6 personer

Gratinering Rödvinssky Serveringstips

900 gr ryggbiff.
1 liten schalottenlök
2 vitlöksklyftor
100 gr aprikoser
100 gr sultanrussin
1 msk smör
1 dl vitt portvin
1 msk honung, gärna mörk
4 msk pinjenötter

4-6 schalottenlökar 200 gram
5 stora vitlöksklyftor c:a 30 gram
2 dl klarat smör
1 liten äggula
1 msk pressad citron
1 knippa persilja
Några kvistar färsk dragon
3/4 msk grovkornig senap
salt och peppar

1 rödlök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 liter viltbuljong
4 dl rödvin
arrowrot
salt och peppar

Finhacka rödlök och vitlök.Fräs mjukt i smör.Tillsätt viltbuljong och rödvin och låt detta koka ihop till en god och kraftig smak.Sila,smaka av med salt och peppar.Red med arrowrot utrörd i vatten och sila en gång till.

Servera med potatispuré och valfria varma grönsaker

Finhacka lök och schalottenlök. Låt löken koka i det klarade smöret tills den är mjuk. Sila och spara löken för sig och smöret för sig.Vispa samman äggula med citron. Sätt i vattenbad och hetta upp under vispning till det börjar tjockna. Ta av från värmen och vispa ned det avsvalnande smöret försiktigt. Smaka av blandningen med hackad persilja, dragon samt senap, lök, salt och peppar. Bred blandningen på köttet.Efterstek i ugn 125 grader till en innertemperatur på 56 grader för riktigt rosa kött. Låt köttet vila innan servering.

Tips för extra smakfullt resultat:
Söderåshjorts marinad: blandas med köttet i minst 2 timmar i en plastpåse som sättes in i kylskåp.Torka av marinaden innan du använder köttet.
Söderåshjorts viltsås: Värm såsen i kastrull. Med fördel kan såsen spädas med Skånemejeriers Ljuva matlagningsgrädde.
Söderåshjorts viltkrydda: Använd med fördel alltid denna krydda vid tillagning.

Vintips!
Réserve de la Condamine,
Fitou, Frankrike
art nr 12804

Skriv ut receptet

<< TILLBAKA TILL RECEPTEN